Koninklijke Volkstuinvereniging Carpe Diem Kuurne


Doe iets met het leven, de natuur die iedere dag tot groei en bloei komt.
Probeer gelukkig te zijn door de kalme rust en het genot te zoeken in de kennis en de harmonie met de wereld en de natuurlijke loop der dingen.


Daguitstap juni 2018











                                                                                               Mei 2018
Beste
De eerste helft van het werkjaar van onze vereniging nadert nu snel. Traditioneel is er de daguitstap en omdat de tijd dringt om in te schrijven en concrete afspraken te bevestigen, is deze brief hier dan ook volledig aan gewijd.

Zaterdagnamiddag 26 mei: bijen in en om de Groene Long

Toch nog eerst dit: voor de volgende vergadering van onze vereniging trekken we naar de Groene Long van Kuurne om er op zaterdagnamiddag, samen met Jan De Wilde, het leven van de bij in haar relatie met de bloemen van naderbij te bekijken. Meer info volgt in de volgende brief.

Daguitstap zaterdag 16 juni: Frankrijk, verrassend en dichtbij

Met deze brief nodigen we je graag uit op onze jaarlijkse daguitstap van Carpe Diem. Dit jaar trekken we de grens met Frankrijk over, op zoek naar de samenhang van natuur en cultuur in enkele verrassende tuinen niet ver van hier. Een samenhang die de mens altijd en overal opzoekt om een plekje te creëren waar hij zich goed voelt en/of waar hij genot en voedsel kan uit putten.













In “Mosaïc – jardin des cultures” toont de stad Lille  haar multiculturele achtergrond in een reis door tal van tuinen uit verschillende landen: telkens opnieuw ontdekken we een kleine groene oase waar eigen planten, specifieke huisdieren en kunstige voorwerpen een harmonieus geheel scheppen voor de mens. Typische accenten van bijvoorbeeld een Italiaanse, een Tunesische, een Engelse en ook een Vlaamse tuin komen aan bod.
De tuin van de “Chartreuse du Val Saint-Esprit” in Gosnay gaat de historische toer op.

 Dit gerestaureerde kartuizerklooster uit de Middeleeuwen biedt niet alleen onderdak aan een prachtig hotel en een sterrenrestaurant maar ook de moestuinen zijn opnieuw ingericht. In dit historisch kader combineert men er de teelt van vaak vergeten groenten met de schoonheid van een aangelegde tuin volgens de traditie in geometrische vormen.
We opteren voor een beknopt programma dat voor zoveel mogelijk leden haalbaar is en dat de verscheidenheid van soorten tuinen beklemtoont om van te genieten. We starten niet zo vroeg en komen in de vooravond naar Kuurne terug zodat iedereen zijn avond vrij kan invullen. Ondertussen voorzien we ook ruim de tijd om de innerlijke mens te versterken.

Programma daguitstap zaterdag 16 juni 2018

  9.30 u.        vertrek op de Vlaskouter in Kuurne
10.30 u.        geleid themabezoek “le voyageur” in Mosaïc, cultuurtuinenpark in Houplin-                 Ancoisne nabij Rijsel
12.00 u.        middagmaal met aperitief en dessert in de
serres van het park
15.00 u.        geleid bezoek aan de moestuinen van het
                    domein “La Chartreuse du Val Saint-Esprit” in
Gosnay
16.00 u.        Koffiepauze met een versnapering
18.00 u.        aankomst op de Vlaskouter in Kuurne
Praktisch
We reizen met de bus, de gidsen en locaties zijn gereserveerd en de afspraken met de traiteur zijn gemaakt. Nu is het aan jou om in te schrijven.
De daguitstap kost 50 euro per persoon om de kosten te dekken van de bus, de inkomgelden, de gidsen, het middagmaal en de koffiepauze.
Voor het middagmaal in het park Mosaïc voorzien we een aperitief, een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. Een drankje bij het eten en een koffie bij het dessert zijn ook voorzien. En in Gosnay wacht ons een koffie met versnapering in een prachtig decor dat ook in de prijs inbegrepen zit.

Inschrijven kan door overschrijving van het bedrag op de bankrekening van de vereniging of met de inschrijvingsstrook en contant geld bij een bestuurslid vóór zondag 3 juni 2018. Bij overschrijving graag de naam/namen van de deelnemers aan de uitstap vermelden. Bezorg je ons ook de inschrijvingsstrook die hierbij zit aan een bestuurslid? Een mailtje mag natuurlijk ook.
Tot dan? Wij verwachten je alvast!
Met vriendelijke groeten
Het bestuur Carpe Diem – Kuurne :

Dirk Pinoy, voorzitter, Gasthuisstraat 20
Pol Desmet, ondervoorzitter, V. Montgomerystraat 50
Saskia Vantomme, secretaris, Kattestraat 51
Bart Derez, penningmeester, Weidenstraat 99
Yvan Deconinck, K. Boudewijnstraat 114
Ilse Malisse, Haantjesstraat 10