Koninklijke Volkstuinvereniging Carpe Diem Kuurne


Doe iets met het leven, de natuur die iedere dag tot groei en bloei komt.
Probeer gelukkig te zijn door de kalme rust en het genot te zoeken in de kennis en de harmonie met de wereld en de natuurlijke loop der dingen.


Nieuwsbrief september 2019






Kuurne, september 2019


Beste
Hierbij nodigen we u vriendelijk uit op onze volgende ledenvergadering in de stallingen van de hoeve Vandewalle op zondag 22 september 2019 om 9.30 u. voor

“Handen uit de mouwen” in de najaarstuin

 die het bestuur organiseert. Terwijl we nog volop genieten van een mooie nazomer, loert de herfst toch al om de hoek en kunnen we in de tuin het volgend seizoen voorbereiden. Tijdens de bijeenkomst is er in een eerste luik ruim aandacht voor de bodem.Na twee opeenvolgende felle zomers verdient die wel wat extra aandacht: hoe kunnen we de bodem optimaal beschermen, op welke manieren verbeteren we die en hoe zit het met de bemesting ervan? We willen ook iets nieuws voorstellen:
een samenaankoop van champost:
indien er voldoende interesse is, overwegen we om met de vereniging deze bodemverbeteraar in groep aan te kopen. Champost is een nevenproduct bij de teelt van champignons en een interessante manier om kalk, organisch materiaal en mineralen aan onze grond toe te voegen om de bodemstructuur te verbeteren en het vochthoudend vermogen te verhogen. Geïnteresseerd? Kom zeker luisteren of contacteer een bestuurslid.
Verder komen ook de teelten aan bod van courgettes, kolen, prei en veldsla. Het derde luik behandelt de verzorging van bloembollen zoals narcis, tulp en ornithogalum of vogelmelk.





Bloemschikken

Natuurlijk is er dit najaar opnieuw een creatief aanbod met  bloemschikken:
- op woensdag 23 oktober 2019 zijn er 2 sessies: om 14.30 u. en om 19.30 u.
- op woensdag 18 december 2019 eveneens 2 sessies: om 14.30 u. en om 19.30 u.
Locatie: de stallingen. In bijlage vindt u een inschrijvingsstrookje om uw deelname te bevestigen voor deze activiteit. De bijdrage per sessie bedraagt 20 €.
We willen nog even meegeven dat er absoluut geen voorkennis nodig is om deze bloemschiklessen te volgen. We brengen basistechnieken aan en zorgen voor de nodige begeleiding.



Vooruitblik : zondag 20 oktober: bedrijfsbezoek “Horizon Plants”


Nu reeds willen we de aandacht vestigen op ons bedrijfsbezoek van zondag 20 oktober 2019: noteer alvast in de agenda dat we die dag verzamelen om 9.30 u op de Vlaskouter om de serres en de velden van het bedrijf “Horizon Plants” in Hulste te bezoeken. Verdere info volgt in de brief van de maand oktober.


Terugblik: daguitstap van juni “Verrassend dichtbij en minder gekend”

Toegegeven: van een grote opkomst konden we niet spreken. Toch hadden de afwezigen ongelijk. Ook het slechte weer bij de start probeerde roet in het eten te gooien maar het bezoek aan de bessenkwekerij “O-bio” was best interessant en op het Amerikaans kerkhof in Waregem was de originele aanpak met een stadsgids, een tuinier en een pakkende
getuigenis een absolute voltreffer.
Toch komt de vraag bij ons op: slaat dit minder evident programma niet aan en hebt u andere interesses? Laat ons zeker iets weten. Voorstellen zijn ook altijd welkom.
Tot op één van onze activiteiten!




Namens de bestuursgroep
Dirk Pinoy, voorzitter
Pol Desmet, ondervoorzitter
Saskia Vantomme, secretaris