Koninklijke Volkstuinvereniging Carpe Diem Kuurne


Doe iets met het leven, de natuur die iedere dag tot groei en bloei komt.
Probeer gelukkig te zijn door de kalme rust en het genot te zoeken in de kennis en de harmonie met de wereld en de natuurlijke loop der dingen.


Missie

CARPE DIEM (pluk de dag)

• Naam

“Carpe Diem” als naam voor de volkstuinvereniging van Kuurne is niet zomaar lukraak gekozen maar wil op een eigentijdse manier een aantal aspecten van de vereniging benadrukken. Tevens legt de naam de klemtoon op een aantal accentswijzigingen en tendensen in de omgang met vrije tijd binnen de bredere sociale context in het algemeen en binnen de Volkstuinvereniging in het bijzonder.

• Taalkundig


De Latijnse naam verwijst in de eerste plaats naar de wetenschappelijke terminologie van flora en fauna waar dezelfde taal aan de basis ligt om de verschillende soorten en families aan te duiden.
Ook bevat de naam een werkwoord en een zelfstandig naamwoord; zo wil de vereniging met het “doe-woord carpere” benadrukken dat ze op een actieve manier wenst om te gaan met de omgeving. Dat de letterlijke vertaling, “plukken” nog eens expliciet verwijst naar tuinieren is een extra troef : een belangrijk aspect van de bezigheden die behandeld worden binnen de vereniging hebben immers tot doel te oogsten . Sterker nog, “carpe” is een imperatief die op te vatten is als een uitnodiging om actief en creatief bezig te zijn binnen het groene kader.
Het Latijnse zelfstandig naamwoord “dies” verwijst, ruimer geïnterpreteerd, niet alleen naar “dag” maar dient als metafoor ook voor het leven, de natuur die overdag tot groei en bloei komt.

• Filosofisch


De naam is ontleend aan een vers van de Romeinse dichter Horatius, een belangrijke vertegenwoordiger van het epicurisme. Deze filosofische strekking uit de klassieke Oudheid wordt genoemd naar de filosoof Epikuros. Graag verwijst de vereniging naar het detail dat deze filosoof in de “tuin van Epikuros” zijn denkwijze ontwikkeld heeft. Zijn oorspronkelijk gedachtegoed wilde de mens er toe aanzetten om gelukkig te zijn door de kalme rust en het genot te zoeken in de kennis en de harmonie met de wereld en de natuurlijke loop van de dingen. Bij die oorspronkelijke zienswijze wil de vereniging zich graag aansluiten.

• Visie

De vereniging wil met deze benaming ook benadrukken dat ze als hedendaagse beweging uitdrukking wil geven aan tendensen die leven en actueel zijn in de maatschappij. De toename van de vrije tijd, de groeiende aandacht voor de natuur en milieu, het “cocooning-fenomeen” zijn belangrijke aspecten van onze samenleving en daar wil de vereniging op inspelen. De klemtoon valt niet langer op de klassieke inhoud van“het werk van de akker” waar de tuin louter groenten voor het gezin voortbracht. De aandacht gaat in veel bredere zin naar “groen en bloem” dat een plaatsje onder de zon heeft en rust, genot en geluk met zich meebrengt. De tuin en de natuur in het algemeen zijn het uitgangspunt, het actief er mee omgaan is het opzet. Tuinieren is actief bezig zijn in de moestuin, met de bloementuin, in de boomgaard maar is ook bloemschikken, oog hebben voor ecologische aspecten, natuurlijk leven en uiteindelijk ook voor het welzijn van de mens in zijn omgeving.

• Missie

De vereniging wil als doel hebben deze visie te concretiseren in haar programma. Essentieel wil ze, verwijzend naar de naam, de leden er toe aanzetten om actief om te gaan met groen en bloem. Informatieve vergaderingen en voordrachten zijn een uitstekend middel om kennis en kunst over te dragen, dit kan ook met bezoeken en demonstraties, doe-activiteiten en tentoonstellingen. Telkens leden er toe aangezet worden door woord of daad om met groene vingers rust, geluk en genot te zoeken, is aan de realisatie van de doelstellingen gewerkt.