Koninklijke Volkstuinvereniging Carpe Diem Kuurne


Doe iets met het leven, de natuur die iedere dag tot groei en bloei komt.
Probeer gelukkig te zijn door de kalme rust en het genot te zoeken in de kennis en de harmonie met de wereld en de natuurlijke loop der dingen.


Historiek

  • Onder de stuwkracht van de eerste voorzitter Alfred Debaveye wordt in 1935 wordt een bond opgericht: ‘Het Werk van den Akker’. Mede aan de basis van die stichting liggen: Maurits Groenweghe, Gustaaf Buyck, Jozef Demol, Jozef Mesdag, Jozef Lagae en Florent Vandekerckhove.

  • De eerste vergaderingen worden georganiseerd in ‘De Kroone’ en dit zal duren tot in 1971.

  • Tot aan de oorlog zijn er een 40-tal leden. Tijdens de oorlog stijgt het ledenaantal spectaculair tot 1200 omdat ‘Het Werk van den Akker’ tijdens de oorlogsjaren gemachtigd is om aan de tuinders het zaai en plantgoed en de onontbeerlijke meststoffen te verstrekken.

  • Tijdens de oorlogsjaren wordt anderhalve hectare privé-grond in percelen verdeeld en ter beschikking gesteld van de leden.

  • Na de oorlog hernemen de normale activiteiten. Het ledenaantal zakt even spectaculair tot minder dan 200 leden. Er wordt aangevangen met tweejaarlijkse tentoonstellingen in ‘Den Tap’

  • Op 1 oktober 1960 worden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de vereniging verschillende activiteiten op touw gezet. Er is een jubileumtentoonstelling en een academische zitting op het gemeentehuis. Intussen is de naam van de vereniging veranderd: ‘Het Werk der Volkstuinen’.

  • In mei 1968 overlijdt de eerste voorzitter Alfred Debaveye na een kortstondige ziekte. Hij wordt opgevolgd in juni door Roger Vereecke die op zijn beurt een jaar later opgevolgd wordt door Jozef Deconinck.

  • In februari 1977 gaat in Kuurne de gewestvergadering van de bestuursleden door.

  • Op 7 oktober 1985 wordt in het Provinciaal Hof de medaille en machtiging van koninklijke erkenning uitgereikt aan de vereniging. Luc Vertriest wordt de nieuwe voorzitter. Tijdens de plaatselijke viering worden medailles van erkenning uitgereikt aan Maurits Groenweghe, Georges Leenknecht, Pierre Debruyne, Jozef Deconinck, Daniel Debaveye, Felicien Decaluwe, Nico Guillemijn, Hendrik Lemaitre, Daniel Martens, Jozef Seynaeve en Dina Vanhoutte.

  • Na advies bij het Vlaams Studiecentrum voor VZW's wordt besloten deze wettelijke vorm aan te nemen. Er worden statuten en een inwendig reglement opgemaakt.

  • Op 6 juni 1991 verschijnen de nieuwe statuten in het Belgisch Staatsblad . De nieuwe V.Z.W. is een feit.

  • Intussen wordt het pakket samenaankopen aan groothandelsprijzen steeds uitgebreider : groente- en bloemzaden, geselecteerde kwekerszaden, potgrond, geraniums, éénjarige bloemen, scheikundige en organische meststoffen, sproeimiddelen, fruitbomen en andere gelegenheidsaankopen.

  • In 1986 wordt wat de jaarlijkse reis betreft, voor een nieuwe formule geopteerd : een eerder zware ééndagsreis die daarom niet typisch tuinbouw-gericht is. Het wordt meteen een schot in de roos : 108 personen schrijven in voor de reis naar Parijs en Versailles.
    Als voornaamste jaarlijkse ééndagsreizen stonden verder op het programma: Volendam en Amsterdam, de tuinen van Sissinghurst in Engeland, Leeds Castle en Canterbury, Reims en Epernay, de kasteeltuinen van Arcen, de Floriade in Nederland, Frans-Vlaanderen, Keukenhof, het Verdronken Land van Saeftinge, Bundesgartenschau in Duitsland, de Hoge Venen, 's Hertogenbosch, en de tuinen van Appeltern.

  • Meerdaagse reizen gingen naar het graafschap Kent en East Sussex Engeland, Praag, Krakau en Wenen.

  • Tentoonstellingen bloemsierkunst met uitstraling tot ver buiten de gemeente : Bloemen't'huis (1999), Ker'k'misbloemen (2001), Hoevepraal in Bloementaal (2003), La Folia (2006) en Terra Flora (2009).

  • Medewerking op gemeentelijk vlak :
    -Bloemenwagens voor vroegere Ezelsstoeten en vieringen van 'Koning Ezel'
    -bloemenversiering van kermistent en kerk t.g.v. Kuurne Kermis
    -voorbereidende werken voor de aanleg van het wandelpad in het Heulebeekdomein.

  • Sleutel tot het succes:
    Door de jaren loopt steeds dezelfde draad die de vereniging kenmerkt : vriendschap, eenvoud en ontspanning, allemaal verenigd door dezelfde band : de liefde voor de natuur.