Koninklijke Volkstuinvereniging Carpe Diem Kuurne


Doe iets met het leven, de natuur die iedere dag tot groei en bloei komt.
Probeer gelukkig te zijn door de kalme rust en het genot te zoeken in de kennis en de harmonie met de wereld en de natuurlijke loop der dingen.


Nieuwsbrief maart 2019                                                                                                  Kuurne, maart 2019


Beste,

Het lijkt wel opnieuw herfst met al die maartse buien die zich boven ons hoofd nestelen. Alhoewel, eventjes buiten wandelen in de tuin of in een park en je merkt het meteen: het voorschot dat we gekregen hebben op de lente in de maand februari heeft de natuur uit de winterslaap geschud. De narcissen komen nu echt overal piepen om de krokussen en de sneeuwklokjes op te volgen. Zelfs de perelaars hebben zich al enorme inspanningen getroost en wachten nu -net als wij- op de echte lente.


Ook onze vereniging heeft met de mooie lentedagen in februari haar start niet gemist: een geslaagd ledenfeest waarop we met zo’n 120 personen hebben genoten van een lekkere maaltijd, geestige muziek en een gezellige babbel. De week erna tekenden meer dan 20 enthousiaste groenliefhebbers present voor de eerste bijeenkomst van de moestuinstarters in ’t Slot van de Groene Long. De 35 bloemschikkers lieten zich ook niet onbetuigd en brachten de lente in hun huis. Bovendien krijg je hierbij de uitnodiging voor een eerste uiteenzetting dit jaar.

Giftige planten, boosdoeners in de tuin

Op zondag 17 maart 2019 nodigen we Ronny Herreman uit voor een babbel over giftige planten. Ronny is lesgever aan de Provinciale Tuinbouwschool van Kortrijk en sinds jaar en dag een fervent tuinliefhebber.
Als we straks de natuur in trekken of tuinklusjes rond het huis uitvoeren, kunnen we wel eens met boosdoeners geconfronteerd worden. Ronny zet die voor ons op een rijtje en bespreekt de soorten met voorbeelden en illustraties. Hij legt uit hoe te reageren op vergiftigingsverschijnselen en ook preventieve maatregelen bij de aanleg of renovatie van een tuin komen aan bod.
Omdat we bij dit onderwerp zeker ook aan de kinderen denken, organiseren we deze activiteit samen met de Gezinsbond.
Afspraak zondag 17 maart 2019 om 9.30 u. in de stallingen van de Hoeve Vandewalle.

Vaarwel

De vereniging heeft ook droevig nieuws: half februari overleed  Maria Vlieghe, echtgenote van Marcel Decoene, jarenlang lid van onze vereniging en voormalig uitbaatster van het café De Vlasschaard waar indertijd de bedeling van zaden, meststoffen en bloemen georganiseerd werd. We bieden de familie onze oprechte deelneming aan bij dit heengaan.

Welkom

Nieuwe leden heten we van harte welkom in onze vereniging en graag bieden we iedereen ook nog een blik op de komende activiteiten:

Zondag 17 maart 2019      “Giftige planten, boosdoeners in de tuin” met Ronny Herreman in de stallingen van de hoeve Vandewalle

Vrijdag 26 april 2019          “Koolplanten” met Frans Tack. Opgelet: deze vergadering is gepland op vrijdagavond om 19.00 u.  in ’t Slot van de Groene Long in de Oudstrijderslaan

Zondag 5 mei 2019            Kruidenwandeling met “Dodoens Cruydeboeck” in samenwerking met de bibliotheek en de Vlasbek in de bibliotheek van Kuurne.

Zaterdag 15 juni 2019        Jaarlijkse daguitstap “Verrassend groen, dichtbij en minder gekend” met onder andere een bezoek bij en met de tuinman aan het Amerikaans kerkhof in Waregem en enkele plekjes in Beveren-Leie en Deerlijk.
Tot weldra!
Namens de bestuursgroep
Dirk Pinoy, voorzitter
Pol Desmet, ondervoorzitter
Saskia Vantomme, secretaris