Koninklijke Volkstuinvereniging Carpe Diem Kuurne


Doe iets met het leven, de natuur die iedere dag tot groei en bloei komt.
Probeer gelukkig te zijn door de kalme rust en het genot te zoeken in de kennis en de harmonie met de wereld en de natuurlijke loop der dingen.


Nieuwsbrief april 2019









                                                                             Kuurne, april 2019 

Beste
 “Carpe Diem”, iedere dag opnieuw genieten van groen en bloemen in en om het huis. Tot nog toe toont de lente zich maar zuinig en met mondjesmaat. Het was dan ook vooral tot nog toe “binnen” te doen.

Zoals voor wie zich creatief kan uitleven met bloemschikken. De geïnteresseerde leden van onze vereniging die inschreven voor het bloemschikken, komen samen op woensdag 17 april om 14.30 u. en om 19.30 u. voor een nieuwe bloemencreatie.
Let wel: deze sessies gaan door in het Emmaüshuis naast de Sint-Michielskerk!
Benodigdheden: tafelbeschermer, vuilniszakje, vod, goed snijdend mes en snoeischaar, schaar, meetlat, relatief lang keukenmes (zonder tandjes) en een klein stukje fijn schuurpapier.

De moestuinders  hebben zonder twijfel hun tuinplan al grondig uitgewerkt ; binnenshuis al plantjes voorgezaaid, verspeend en met de beste zorgen omringd in afwachting van mooi weer om er mee naar buiten te gaan. Op zaterdag 20 april is er de derde bijeenkomst “moestuinstarters” om 9.30 u. in het Slot op de Groene Long met opnieuw heel wat nuttige tips en praktische wenken.

Vrijdag 26 april : “koolgewassen telen” met Frans Tack

Uitzonderlijk gaat de uiteenzetting door op vrijdagavond om 19.00 u. in ‘t Slot aan de Groene Long aan de Oudstrijderslaan. De hoeve Vandewalle is voor ons niet beschikbaar tijdens de paasvakantie.
Kool kweken is zeker niet het gemakkelijkste moestuinklusje: hoe kun je kool kweken zonder dat het begint met knolvoet en daarna wordt opgegeten door de rupsen van het koolwitje? Frans Tack komt ons vertellen hoe we succesvol kunnen zijn bij de teelt van deze lekkere groente. Gebruik die tips om ziekten en plagen op kolen te voorkomen. 

Vrijdag 26 april : afhaling van de geënte tomaten

De samenaankoop van geënte tomaten is een bijzonder succes. Op die manier kunnen we rechtstreeks bij de groothandel planten bestellen met een grote ziekteresistentie voor de professionele teelt.
Op vrijdag 26 april 2019 kunnen de leden hun bestelde planten komen afhalen in de schuur aan de Hulstsestraat 83 van 16 u. tot 18 u.. We rekenen er op dat je die dag zeker de bestelling komt afhalen of zorgt dat iemand anders je vervangt indien het jou moeilijk past.

Zondag 5 mei : kruidenwandeling met

Dodoens Cruydeboeck”


in samenwerking met de bibliotheek en de Vlasbek in de bibliotheek van Kuurne. Over dit verhaal en deze samenwerking verneem je meer in een volgende brief: noteer alvast deze datum.

Tot op één van onze activiteiten!

Namens de bestuursgroep
Dirk Pinoy, voorzitter
Pol Desmet, ondervoorzitter
Saskia Vantomme, secretaris