Koninklijke Volkstuinvereniging Carpe Diem Kuurne


Doe iets met het leven, de natuur die iedere dag tot groei en bloei komt.
Probeer gelukkig te zijn door de kalme rust en het genot te zoeken in de kennis en de harmonie met de wereld en de natuurlijke loop der dingen.


Nieuwsbrief december 2019








Kuurne, december 2019
Beste

De dagen gaan nog nauwelijks open en toe en elke dag telt nog een minuutje minder licht
tot aan Kerstmis. De natuur is aan zijn diepe slaap toe en in de tuin is alles in volle rust. Maar het Tuinhier-team van Kuurne  is met man en macht het programma voor volgend jaar aan het klaar stomen om u volgend seizoen opnieuw boeiende tuin- en groenbelevenissen aan te bieden.
Tijdens de vorige bijeenkomst in november kwamen aardappelvervangers zoals bataat, crosne, oca en yacon aan bod: een gesmaakt initiatief dat op ieders tevredenheid kon rekenen.
Met de volgende voordracht zoeken we het in hogere sferen en stellen we vragen naar de invloed van de maan, de sterren en de kosmos op de planten en onze tuin:

Zondag 15 december 2019 om 9.30 u. in de stallingen van de hoeve Vandewalle

“Astrologie en tuinieren” door Jean-Pierre Veys

Jean-Pierre Veys is een Kuurnenaar die sinds lang gepassioneerd is door de astrologie en speciaal voor tuinliefhebbers zal hij de nauwe band schetsen tussen de kosmische invloeden -onder andere via planten- en de mens.
Het zijn immers de planten die als enige levende wezens in staat zijn om de meest frequente binnenstromende energie uit de kosmos, namelijk die van de zon, op te nemen en er leven mee op te bouwen.
Ongetwijfeld een uiteenzetting die u een andere invalshoek op het tuinieren laat zien!

Herinnering:

het lidgeld van 24 euro voor volgend werkjaar: niet vergeten?


Voor zover die betaling nog niet gebeurd zou zijn, vragen we u dit zo vlug mogelijk te regelen: zo helpt u onze vereniging boeiend en bloeiend te houden. Overschrijven kan op de rekening van onze vereniging “Carpe Diem Kuurne”: BE83 9793 8172 5115. Ten laatste vragen we dit te vereffenen op de volgende vergadering van 15 december 2019.

En verder: activiteiten voor het jaareinde en verder …

Bestellingen van zaden en meststoffen:

Zoals gebruikelijk organiseren we opnieuw een samenaankoop van zaden, dubbel geënte tomatenplanten en meststoffen: besparingsmaatregelen teisteren ook onze leverancier : de kleurencataloog van de zaden is niet langer beschikbaar (maar de “tuinzadengids” van vorig jaar is vrijwel identiek en dus zeker nog te gebruiken). De bestellijsten vindt u hierbij wel. We zijn overtuigd dat we kwaliteit kunnen aanbieden tegen een scherpe prijs. We verwachten de bestellingen bij een bestuurslid ten laatste tegen dinsdag 24 december 2019.

Workshop Bloemschikken:
woensdag 18 december om 14 u. en om 19.30 u.

Voor wie inschreef voor de workshops, mee te brengen materiaal is het gewone basisgerief als daar zijn:
-goed snij-alaam: mesje, snoeischaar,
-tafelbeschermer, vuilniszak, plooikrat voor vervoer van het gemaakte stuk
We maken zoals voorspeld een tafeldecoratie in kerststijl. Wie nog wil inschrijven is bijna te laat. Proberen kan nog via krisquartier@hotmail. com maar enkel voor dat we onze inkopen gedaan hebben.

Kerstconcert :

We hebben dit jaar opnieuw een top-koor in de aanbieding. Con Cuore uit Waregem onder leiding van Jan Vuye was reeds eerder te gast op ons eerste kerstconcert. Dit jaar bood het koor ons een speciaal nieuw programma aan. “Christmas in Blue”, kerst in een jazz-jasje. Gewoon door een piano, een koperblazer een drummer toe te voegen krijgt het kerstconcert nog meer kleur dan vorige keren. Dat wil je toch niet missen, hé? Kaarten kan je voor 12 euro in voorverkoop kopen bij het bestuur. Zo heeft onze vereniging er ook nog iets aan en kunnen we de activiteiten toegankelijk houden voor iedereen.

Startersactie voor moestuin en kruidentuin:

Voor wie het eens proberen wil als moestuinierder, hebben we opnieuw de startersactie opgezet. Tijdens vier zaterdagen krijgen de deelnemers tekst en uitleg bij werkzaamheden in de moestuin en tips bij de aanleg van een kruidentuin. Telkens bezorgen we de deelnemers ook een pakketje plantgoed en zaden die passen bij dat tijdstip.
We organiseren de sessies op zaterdagvoormiddag 22 februari, 21 maart, 18 april en 16 mei in “Het Slot” van de Groene Long in de  Oudstrijderslaan. Leden van Carpe Diem Kuurne betalen 15 euro voor deelname, nieuwe leden zijn welkom en betalen 35 euro: ze krijgen dan meteen ook een aansluiting bij onze vereniging en een abonnement op het Tuinhier-maandblad. Spreek zeker geïnteresseerde vrienden en familieleden aan en nodig hen uit om meer actief van de tuin te genieten!

Nieuwjaarsbijeenkomst: zondag 19 januari 2020 om 10 u. in de Hoeveschuur

We klinken op het nieuwe jaar … met een gezellige babbel en een winterse vertelling!

Jaarlijks ledenfeest: zondag 16 februari 2020

We staan voor een jubileumjaar : onze vereniging heeft straks 85 jaren op de teller!
Een feestelijke editie dus: met een gezellig etentje op zondagmiddag in feestzaal “’t Laurierblad” van Kuurne met enkele streepjes muziek  tussendoor en voor een deelnameprijs van 60 € per persoon. Houdt u die datum alvast vrij?

            Tot weldra!
            Namens de bestuursgroep
            Dirk Pinoy, voorzitter
            Pol Desmet, ondervoorzitter
            Saskia Vantomme, secretaris