Koninklijke Volkstuinvereniging Carpe Diem Kuurne


Doe iets met het leven, de natuur die iedere dag tot groei en bloei komt.
Probeer gelukkig te zijn door de kalme rust en het genot te zoeken in de kennis en de harmonie met de wereld en de natuurlijke loop der dingen.


Nieuwsbrief maart 2020Kuurne, maart 2020

 Beste,
85 jaar! Zolang bestaat onze vereniging reeds en dat hebben we zondag 16 februari dan ook luisterrijk gevierd in ’t Laurierblad met ons ledenfeest. Een gezellig koperblazersbandje “Brasse Partout” bracht extra feeststemming tijdens een gesmaakt diner: een prima start van ons nieuw werkjaar.


Tijdens de eerste activiteit op 22 februari in ’t Slot van de Groene Long toonden een 16 groenliefhebbers zich alvast geïnteresseerd om te starten met een moestuin.
En verder is het eigenlijk wachten op die eerste zwaluw die de lente zal maken. Want het mag dan wel één van de warmste winters geweest zijn, de vele regen en de altijd aanwezige  stevige wind in februari waren zeker niet uitnodigend om in de tuin aan de slag te gaan. Onze volgende activiteiten spitsen zich dan ook eerder toe op creatief werk met “groen en bloem” binnen.

Zondag 15 maart 2020 : de serre, het jaar rond oogsten

Om het grillige voorjaarsweer te slim af te zijn, biedt een serre heel wat mogelijkheden om

beschut onze tuinhobby te beoefenen.
Zou het niet ideaal zijn om alle groenten van de vroege voorjaar tot de herfst, en de winterteelten die uitlopen tot in het prille voorjaar, op elkaar te laten volgen: naadloos, of toch bijna? Als de ene teelt is geoogst, starten met de volgende. Belangrijk is natuurlijk ook die beperkte binnenruimte goed in te richten. Want een serre bestaat niet alleen uit horizontaal grondoppervlak. Creatief omspringen met de inrichting van je serre zorgt ervoor dat je meer gebruik kan gaan maken van die verticale oppervlakte.


Je moet uiteraard goed plannen en rekening houden met een aantal factoren: wat kweken we? Hoe zit het met de opeenvolging van de gewassen? Letten we genoeg op de lichtinval? Hoe zit het met de waterhuishouding? Hoe bemesten we? De verluchting?
Philip Van de Sompele komt het netjes uit de doeken doen in de stallingen van de hoeve Vandewalle zondag 15 maart om 9.30 u.

Woensdag 11 maart 2020: bloemschikken


Ook onze creatieve groene vingers komen opnieuw aan bod met de eerste bijeenkomsten op woensdag 11 maart om 14.30 u. en om 19.30 u. in de stallingen van de hoeve Vandewalle. Wie vooraf inschreef is van harte welkom en brengt volgende zaken mee:
snoeischaar, mes, tafelbeschermer, vod, vuilniszak, schaar en indien mogelijk een draaiplateau.
We werken nu reeds naar Pasen toe.

Welkom

Nieuwe leden heten we van harte welkom in onze vereniging en graag bieden we iedereen ook nog een blik op de komende activiteiten waarop iedereen is uitgenodigd :
·        Zondag 19 april om 9.30 u.: Claude Deknudt over “het gebruik van lava in de tuin”
·        Zondag 17 mei om 9.30 u.: bedrijfsbezoek aan “Urban Crops”
·        Zaterdag 13 juni: jaarlijkse ledenuitstap: de abdij van Herkenrode en de Japanse tuin in Hasselt
Bekijk ook eens onze website op www.carpediemkuurne.com voor de verdere activiteiten en de laatste nieuwtjes.

Tot weldra!

Namens de bestuursgroep
Dirk Pinoy, voorzitter
Pol Desmet, ondervoorzitter
Saskia Vantomme, secretaris